“Politika” Srbija ima šećera i za izvoz, cena stabilna

Smanjenje svetskih zaliha šećera i vrtoglavi rast cena trenutno ne utiču na domaće tržište, jer Srbija ima dovoljno šećera i za svoje potrebe i za izvoz, objavila je „Politika“. Cena belog kristal-šećera u maloprodaji trenutno su stabilne i u pojedinim trgovinskim lancima u Beogradu potrošači mogu da ga kupe i po ceni od 106,99, ali i 113,9 dinara po kilogramu, što je jeftinije nego u decembru prošle godine, kada je njegova cena bila „zamrznuta“ na maksimalnih 114,99 dinara.

Republički zavod za statistiku objavio je da bi trebalo da ovogodišnji rod šećerne repe bude oko dva miliona tona, po najnovijoj proceni na dan 5. septembra. Procene govore o rastu proizvodnje u odnosu na prošlu godinu od 22,4 odsto U odnosu na desetogodišnji prosek, očekivana proizvodnja je manja za 16,5%. Od ovogodišnjeg roda šećerne repe u Srbiji očekuje se da će biti proizvedeno oko 327.000 tona šećera, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede u najnovijoj analizi. Ove količine zadovoljiće domaću tražnju za šećerom u iznosu od 250.000 tona, kao i izvoz preostalih slobodnih količina – navode nadležni. Kako je objašnjeno, poslovanje industrije šećera u Srbiji u potpunosti je zavisno od šećerne repe, čija proizvodnja pada iz godine u godinu, a opterećeno je i cenom energenata, koja raste.

Drastičnijim padom proizvodnje šećera bilo bi nemoguće ispuniti izvoznu kvotu za EU, ali i obezbediti kontinuirano snabdevanje domaćeg tržišta. Zato je i doneta uredba koja treba da poveća zainteresovanost poljoprivrednih proizvođača za proizvodnjom šećerne repe. Na taj način bi se povećale količine belog kristala, koje treba da zadovolje domaće potrebe i omoguće potencijalni izvoz – napominje se u analizi.

Dodaje se da je započelo ugovaranje proizvodnje šećerne repe za 2024. godinu, a proizvođači mogu da računaju na pomoć u repromaterijalu i avans od 600 EUR (po hektaru) za ugovore koje potpišu za narednu godinu.

Prema podacima Uprave carina, izvoz belog šećera u prethodnoj ekonomskoj godini (2022/23) iznosio je 47.500 tona, što je za 67% manje od prethodne ekonomske godine (145.300 tona).

B. K.