Na severu Banata očekuju dobre prinose suncokreta

Proizvođači suncokreta u Kikindi žetvu će započeti za desetak dana, očekujući odlične prinose na parcelama koje tokom velikog nevremena nisu oštećene ledom i jakim vetrom. Cena naše najzastupljenije uljarice još uvek nije poznata, ali u međuvremenu poljoprivrednici govore da će otkupljivači ponuditi od 35 do 42 dinara za kilogram. 

Proizvođači suncokreta na severu Banata nadaju se odličnim prinosima jer je godina za našu najzastupljeniju uljaricu bila dobra. Međutim, to važi za one parcele koje nisu pogođene ledom i jakim vetrom u velikom nevremenu koje je zahvatilo Kikindu i okolinu.

“Očekujemo žetvu za sedam dana na laganijim peskovitijim zemljištima, bolesti nije bilo, nije pregoreo, ali je problem što je došlo do poleganja od pet do 10 procenata, kao posledica velikog nevremena“ – kaže Damir Radulović, poljoprivrednik iz Novih Kozaraca.

Led je potukao glave suncokreta, dok ih je olujni vetar dokrajčio i na takvim parcelama ratari neće moći da povrate uloženo. Na njivama gde nije bilo leda, poljoprivrednici mogu da očekuju vrhunske prinose.

“Najviše je pretrpeo suncokret koji je na nekim parcelama prepolovljen. Glavice su pale na zemlju, a usled visoke vlažnosti vazduha, to se neće oporaviti. To što je preživelo nevreme je u dobroj kondiciji i obećava zaista dobar rod“ – dodaje AleksandarPap, iz Poljoprivredne stručne službe Kikinda.

Cena naše najzastupljenije uljarice još uvek nije poznata, ali se u međuvremenu govori da će otkupljivači uskoro ozvaničiti ponudu.

“Još uvek se samo pominju cene, ali se još uvek ništa ne zna. Čekamo da se oglasi Dijamant sa kojim sarađujemo. Za sada se priča o ceni od 35 do 42 dinara po kilogramu, ali je samo priča između nas poljoprivrednika“ – ističe Radulović.

Na području Kikinde, usled prošlogodišnje suše, paori su se više okrenuli ozimim strninama, tako da se ovog proleća pod suncokretom našlo više od 18.000 hektara.

Izvor: www.rtv.rs