Nacionalna izložba stoke na 88. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu

Fotografija Novosadski sajam

Iz uprave Novosadskog sajma saopšteno je da će 88. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu, od 18. do 24. septembra, pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, biti održana najveća Nacionalna izložba stoke i izložba genetskih potencijala. Time su praktično otklonjene sve spekulacije u pogledu (ne)održavanja najveće izložbe domaćih životinja na ovoj sajamskoj manifetaciji.

Odgajivači će, kako je navedeno na sajtu Novosadskog sajma, izložiti goveda simentalske, holštajn frizijske rase, limuzin, angus, šarole, hereford i belgijsko plavo goveče. Prisustvo na izložbi potvrdili su i uzgajivači konja koji će prikazati najbolje primerke lipicanera, haflingera, hrvatskog hladnokrvnog konja. Ovčari i kozari će predstaviti najbolje primerke virtemberga, romanovske rase, il de fransa, teksal, alpsku kozu i druge.

Posebnu pažnju trebalo bi da privuče Izložba genetskih potencijala na kojoj će posetioci imati priliku da vide autohtone rase neophodne za održanje biodiverzitet. To se u prvom redu odnosi na goveda, ovce, koze i konje, kao što su bivolica i buša, nonijus i domaći brdski konj, sjenička oplemenjena pramenka, krivovirska pramenka, čokanjska cigaja i domaća bela koza.

Na izložbi će, kao i prethodnih godina, svoje mesto imati odgajivači živine.

B. K.