Najveći šaraski ribnjaci formirali klaster „Naša riba“

Nedavno  formiran klaster akvakulture „Naša riba“ nastao je zajedničkim dogovorom 12 najvećih šaranskih ribnjaka u Srbiji. Cilj organizovanja je  iznošenja i rešavanja najvećih problema u ovoj proizvodnji kroz povećanje potrošnje domaće ribe izuzetnog kvaliteta.

Model organizovanja i delovanja članovi klastera videli su kod naših suseda Mađara. Oni su pre 8-9 godina pokrenuli kampanju koja se bazirala na potenciranju domaće proizvodnje i domaće ribe. Zahvaljujući intenzivnoj kampanji u prve četiri godine povećali su potrošnju domaće ribe za 20 odsto što je pokazala i analiza urađena na državnom nivou.

„Medijska kampanja uskoro će početi i kod nas. Nastojaćemo da objasnimo koliko je za zdravlje bitno konzumirati ribu i na koje načine je pripremati. Kod nas je najprisutnije kuvanje riblje čorbe i prženje ribe, a mi želimo ljudima da pokažemo da se ova namirnica može pripremati na još mnogo drugih načina“, rekao je za Agroportal Žolt Pinter, predsednik Upravnog odbora Klastera „Naša riba“.

Rukovodstvo klastera „Naša riba“  uputilo je  poziv i proizvođačima pastrmke da im se pridruže jer, kako kažu, „zajedno smo jači“, a želje i ciljevi su zajednički.

B. K.