Ocenjen kvalitet rakija prijavljenih za sajam „Otvoreni balkan“

Foto: Pixabay

Savez proizvođača rakije Srbije organizovao je ocenjivanje kvaliteta voćnih rakija destilerija koje će učestvovati na Sajmu „Otvoreni Balkan“ od 1. do 4. septembra u Beogradu. Ocenjene su rakije 27 destilerija sa 47 uzoraka , dok će se na na sajmu naći 44 destilerije, od kojih jedna iz Albanije i tri iz Severne Makedonije.

Ivan Urošević iz Saveza proizvođača rakije za Tanjug je rekao da će pobednici biti proglašeni 2. septembra, a da senzornu ocenu kvaliteta rakija daje iskusna sedmočlana komisija, dok su uzorci voćnih rakija uzeti iz prodaje. Istakao je da je moguće da proizvodnja rakije od šljive postane naš zaštitni brend i dodao da se opšti kvalitet rakije pomera na više, ali da Srbija mora obratiti pažnja na poštovanje zakonske regulative.

„Treba da radimo na tome da popularišemo rakiju kao nacionalni proizvod i da, kroz ovu kao i druge manifestacije, prezentujemo kategoriju voćnih rakija, koja je u svetu malo poznata. Na taj način najbolje prikazujemo ono što Srbija ima, a to je izuzetan kvalitet voća za proizvodnju rakije“, poručio je Urošević.

B. K.