NALED: E-Agrar pospešuje elektronski sistem regitracije gazdinstava i dodelu subvencija

Nacionalna alijanca za lokalni ekonomski razvoj (NALED) održala je 14. godišnju konferenciju o ekonomskim reformama u Srbiji. Istovremeno predstavljena je i „Siva knjiga 2022“ i reformske rezultate u 2021. godini, kao i prioriteti na kojima će raditi zajedno sa Vladom Srbije tokom ove godine.

U ekspozeu Ministarstvo poljoprivrede je, kako je ocenio predsednik izvršnog odbora NALED-a Dejan Đokić, ostvarilo pomak digitalizacijom centralnog registra subjekata i objekata u poslovanju hranom i usvajanjem propisa kojim se ostvaruju uslovi za uspostavljanje elektronskog sistema za registraciju 400.000 gazdinstava i dodelu subvencija u poljoprivredi e-agrar.

Tradicionalno su dodeljena specijalna priznanja istaknutim pojedincima i timovima zaposlenim u javnoj upravi koji su, u saradnji sa NALED-om, pružili najveći doprinos unapređenju privrednog ambijenta u 2021. godini. Za reformu sistema podsticaja u poljoprivredi i uspostavljanje zakonodavnog okvira za uvođenje digitalne platforme eAgrar timsko priznanje zaslužila je ekipa Ministarstva poljiprivrede – šef kabineta ministra Marko Saranovac, pomoćnica ministra Vedrana Ilić, kao i pomoćnik direktora Uprave za agrarna plaćanja Boško Umetić

B. K