Novosadski Institut “BioSens” centar digitalizacije poljoprivrede u Srbiji

U Kampusu u Novom Sadu na parceli površine od oko 1.400 kvadratnih metara, niče zgrada u kojoj će biti smešten Institut “BioSens”, koji je označen kao Evropski centar izvrsnosti u digitalnoj poljoprivedi. Izgradnja se finansira se preko projekta “Antares”, vrednog 28 miliona evra.

Po završetku radova  ovaj  naučno-razvojni institut više neće biti podstanar u zgradi Rektorata Univerziteta u Novom Sadu, a zaposleni će imati daleko kvalitetnije uslove za rad i dalji napredak.

„Ono što će uslovi u novoj zgradi doneti novo na prvom mestu su vrhunska istraživanja koja treba da podrže razvoj  poljoprivrede u budućnosti, ali i zaposlenje 200 do 300 mladih ljudi. Takođe služiće kao inkubator i ekcelerator za nove firme i starapa koji treba da izađu iz institute“, rekeo je Vladimir Crnojević, direktor Instituta BioSens .

Značaj Biosens instituta je u tome što je prepoznat od strane međunarodne zajednice kao centar izvrsnosti koji gleda u budućnost i spaja informacione tehnologije i bio sisteme.

„S obzirom da smo u Novom Sadu kao logično rešenje nametnula se poljoprivreda, rad na digitalnoj transformaciji poljoprivrede koja će ovo stratešku oblast privredne podržavati u budućnosti. Ne ograničavamo se samo na to i dosta radimo na zaštiti životne sredine kap i neke stvari koje se tiču biomedicine, ali to  nije primarni focus rada”, istakao je Crnojević za portal NS uživo.

B. K.