NALED: Srbiji nedostaje 200 miliona stabala drveća

Prema zvaničnim podacima, u Srbiji je 29 odsto teritorije pokriveno šumama, a za očuvanje zdravlja ljudi, biodiverziteta i ublažavanje klimatskih promena potrebno je dostići minimum pošumljenosti od 41 odsto, tako da nam nedostaje 10.000 kvadratnih kilometara šuma ili 200 miliona stabala, poručuli su povodom Svetskog dana šuma, NALED i Zeleni razvojni centar.

Kako se navodi u saopštenju NALED-a, te dve organizacije potpisale su  Memorandum o saradnji, sa ciljem povezivanja civilnog i privrednog sektora i širenja vizije održive i odgovorne zajednice. U fokusu zajedničkog rada biće sprovođenje specifičnih akcija kao što su Posadi svoj hlad i „Let’s do it! Serbia – Svetski dan čišćenja“, koja obuhvata uklanjanje divljih deponija i širenje svesti o pravilnom upravljanju otpadom.

Direktor za održivi razvoj u NALED-u Slobodan Krstović istakao je da se NALED zalaže za saradnju sa svim zainteresovanim predstavnicima civilnog, privatnog i javnog sektora kako bi zajedno radili na razvoju cirkularne ekonomije i podsticali inovativne pristupe u zaštiti i obnovi šumskih ekosistema, koji direktno utiču na očuvanje vode, vazduha i zemljišta.

U Evropi najviše šuma ima Švedska i to 28 miliona hektara, a slede Finska sa 22 i Španija sa 18 miliona hektara. Najveći procenat od zemalja u regionu imaju Crna Gora i Slovenija, gde su po dve trećine teritorije pokrivene zelenilom, što ih svrstava među najpošumljenije države u Evropi.

B. K.