Naučno-obrazovnim ustanovima u poljoprivredi pokrajine 32 miliona dinara za nabavku opreme i mašina

Pokrajinski sekretarijat za poljoporivred  doneo je odluku o raspoređivanju 32 miliona dinara za nabavku opreme naučno-istraživačkim ustanovama, srednjim poljoprivrednim i ostalim školama koje obrazuju učenike poljoprivredne struke.

Kako se navodi u saopštenju objavljenom na sajtu Pokrajinske vlade, po četiri miliona dinara dobiće srednja poljoprivredna škola u Zrenjaninu, kao i Poljoprivredno – tehnički srednjoškolski centar „Besedeš Jožef“ iz Kanjiže, dok će Poljoprivrednoj školi sa domom učenika Bačka Topola na račun leći 3,95 miliona dinara.

Po 3,9 miliona dinara namenjeno je Poljoprivrednom fakultet u Novom Sadu, kao i Poljoprivrednoj školi sa domom učenika Futog, a za srednju stručnu školu „Stevan Petrović Brile“ iz Rume predviđeno je 3,84 miliona dinara.

Poljoprivredna škola „Vršac“ dobiće 3,53 miliona dinara, Srednja poljoprivredno – prehrambena škola iz Sombora 2,93 miliona dinara, a za srednju stručnu školu „Vasa Pelagić“ iz Kovina opredeljeno je 1,95 miliona.

Ovih devet ustanova, kako se navodi u odluci, novac koji dobijaju utrošiće za nabavku traktora sa navigacijom i autopilot mašina za unutarrednu obradu zemljišta u vinogradima, mašina za unutarrednu obradu zemljišta u voćnjacima, mulčer, cisterne, međuredni kultivator, traktorske prskalice, specijalizovane dronove, kao i GPS uređaje za navigaciju traktora.

Novac je namenjen i za nabavku sakupljača plodova voća sa duvačem, traktorskiog tresača grana, baterijske makaze za orezivanje, sakupljače sena, poluteške drljače, valjak, protivgradne mreže sa opremom za ugradnju, panelne ograde sa opremom za ugradnju, mašina za pranje voća sa mlinom, kao i motokultivatora sa dodacima za freziranje i kosačicom.

B. K.