Nedimović: Vlada ukida zabranu izvoza žitarica

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavio je, nakon sastanka sa predstavnicima Inicijative za opstanak poljporivrednika Srbije, da će Vlada na narednoj sednici doneti odluku o slobodnom izvozu žitarica, što je bio glavni zahtev poljoprivrednika.

„Ono što ste čuli na konferenciji za štampu predsednika Srbije Aleksandra Vučića jeste da će Vlada predložiti slobodan izvoz žitarica o čemu sam obavestio predstavnike udruženja“, rekao je Nedimović za Tanjug.

Predsednik Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije Vukašin Baćina nakon sastanka rekao je da poljoprivrednici gube tri dinara po kilogramu sa sadašnjom cenom pšenice, jer je otkupna cena 25, a proizvodna 38 dinara.

„Sve ispod 45 dinara za kilogram je malo. Da može poljoprivednik da zaradi, da otplati zakupe i troškove“, ocenio je Baćina.

On je naglasio da je ministar Nedimović poslao dopis Republičkim robnim rezervama da kvotu od 131.000 tona pšenice mogu da otkupljuju direktno od proizvođača, a ne od otkupljivača. Objasno je, kako otkupljivači ratarima plaćaju 30 dinara po kilogramu, a robnim rezervama tu istu pšenicu prodaju po 40, koliko plaća i država.

B. K.