Uz pomoć subvencija države poljoprivrednici kupili 21.000 novih traktora

Poljoprivrednici u Srbiji u poslednje četiri godine kupili su 21.000 novih traktora, zahvaljujući subvencijama Ministarstva poljoprivrede, koje su iznosile 50 do 65 odsto vrednosti traktora, izjavio je izvršni direktor kompanije KIITE u Novom Sadu Đorđe Mišković za portal Makroekonomija.

Podvukao je da je Srbija poslednjih godina od izvoznika postala veliki uvoznik mehanizacije i opreme za agrar. Godišnje se uveze se oko 2.000 novih traktora i oko 60 žitnih kombajna. Vrednost tržišta poljoprivredne mehanizacije poslednjih godina premašuje 100 miliona evra godišnje, a pored nove mehanizacije u zemlju je stiglo i oko 13.000 polovnih traktora.

Mišković kaže da nadležne institucije treba da razmišljaju o obnavljanju i oživljavanju proizvodnje poljoprivrednih mašina, posebno kada su u pitanju laki traktori, zbog velikog broja malih poljoprivrednika.

„U agraru Srbije i dalje su dominantni poljoprivrednici sa malim posedima, čak 78 odsto. Trenutno je u katastrima zavedeno 19 miliona parcela i 565.000 poljoprivrednih gazdinstava od čega su njih 217.623 vlasnici poseda veličine do dva hektara. Njihova mehanizacija je uglavnom amortizovana i to skoro 90 procenata“, rekao je Mišković.

U Srbiji poljoprivrednci u ovom momentu imaju nešto preko 450.000 traktora i oko 25.000 kombajna, ali, kako je istakao Mišković, dobar deo mehanizacije stariji je i od svojih vlasnika.

B. K.