Nikićević: Zaštititi geografsko poreklo i tehnologiju pravljenja šljivovicu na međunardnom nivou

Foto: Pixabay

Profesor Ninoslav Nikićević, naš najveći stručnjak za rakiju, rekao je da je presrećan što je srpksa šljivova rakija uvrštena na Uneskovu listu svetske nematerijalne baštine i naglasio da sada treba uložiti napor da se zaštite tehnologija pravljenja i geografsko poreklo šljivovice.

„Nije ni malo lako doći na Uneskovu listu i koliko sam video, to je zasad jedino alkoholno piće na njoj. Mi smo to uspeli iz drugog puta, prvi put smo konkurisali 2013. godine, ali je dokumentacija bila nezgrapno napisana, pa nismo uspeli”, rekao je Nikićević za Tanjug.

On je naglasio da smo „dobili samo prvo poluvreme” i da sada predstoji drugo , kako bi srpska šljivovica bila zaštićena. „Treba da zaštitimo tehnologiju i geografsko poreklo na međunarodnom nivou, jer kad nemate zaštićenu tehnologiju, druge zemlje, Hrvatska, Nemačka, Češka, Slovačka, proizvode šljivovicu prepečenicu, a to ne sme da se radi sa konjakom, tekilom ili kalvadosom, jer je Francuska zaštitila šampanjac, kalvados, armanjak i konjak kao svoja pića“, napomenuo je Nikićević.

On je, kao naš najveći stručnjak za rakiju, naglasio da srpska šljivovica spada u sam svetski vrh kvaliteta. „Šljivova prepečenica je jedno od tri najsvršenija jaka alkoholna pića na svetu. Druga dva su čuveni francuski konjak i određeni tipovi škotskog malt viskija“, objasnio je Nikićević.

Dodao je da se prava šljivova rakija pravi od šljiva starih sorti požegača ili crvena ranka, ali da su pogodne i čačanske selekcije šljive, valjevska šljiva i duge stare sorte.

B. K.