Nova Crnja dobila Fond za podsticanje razvoja poljoprivrede

Opština Nova Crnja, Fondacija  “Ana i Vlade Divac” i Regionalni centar za društveno ekonomski razvoj Banat potpisali su ugovor o saradnji kojim je zvanično pokrenut Lokalni fond za podsticaj razvoja poljoprivrede u ovoj opštini. Osnivanje fonda je podržao Projekat velika mala privredakoji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

Posle Novog Pazara, Bele Palanke i Vlasotinca Nova Crnja četvrta opština u Srbiji koja je u poslednja dva meseca osnovala Fond za podsticaj razvoja poljoprivrede uz podršku Projekta velika mala privreda. Zahvaljujući ovim fondovima, poljoprivrednim gazdinstvima obezbeđen je pristup beskamatnim sredstvima za investiranje u modernizaciju i unapređenje kvaliteta i obima proizvodnje.

„Opština Nova Crnja je svojim strateškim planovima definisala poljoprivredu kao osnovu razvoja opštine i svake godine izdvaja sve veća sredstva za pomoć poljoprivrednim proizvođačima. Do sada smo bespovratna sredstva dodelili za preko 80 poljoprivredih gazdinstava preko Programa podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja opštine Nova Crnja.  Opština osnivanjem Fonda za podsticaj razvoja poljoprivrede pokazuje da je prepoznala ovaj vid saradnje kao održiv, koji će kao umnogome doprineti razvoju poljoprivrede i prerade poljoprivrednih proizvoda na teritoriji opštine“, izjavio je predsednik opštine Nova Crnja Vladimir Brakus, preneo je “Poljoprivrednik”.

B. K.