Novi pregovori poljoprivrednika i Vlade Srbije 11. januara

Vlada Srbije pozvala je poljoprivrednike na razgovor 11. januara zbog problema oko upisa parcela u sistem e-Agrar kao preduslov za dodelu subvencije po hektaru, rekao je  predsednik Udruženja poljoprivrednika Subotice Miroslav Matković.

On je za agenciju Beta rekao da se ispostavilo da, uprkos obećanju premijerke u tehničkom mandatu Ane Brnabić i ministarke poljoprivrede Jelene Tanasković, da će u e-Agrar moći da se upišu i parcele koje su zakupljene, a njihovi vlasnici iz raznih razloga ne žele da sklope ugovor, te parcele ipak ne mogu da se registruju u e-Agraru, a time  dobije državna subvencija po hektaru.

Matković je rekao da poljoprivrednici koji ne upišu parcele u e-Agrar do objavljivanja javnog poziva za subvencije, koji je najavljen za kraj januara, neće moći da dobiju subvencije po hektaru.

U zahtevu za razgovor koji je tražilo sedam udruženj(Udruženje stig, Naše mleko, Udruženje proizvođača Šumadije i Pomoravlja, Složni pidikanci, Brestovački ratari, Sabor proizvođača agroprivrede Srbije i Uduženje poljoprivrednika Subotice), navedeno je da su svi oni protiv formiranja Privredne komore poljoprivrednika koju je predložila premijerka  Ana Branabić.

B. K.