Novosadska genetski nemodifikovana soja na američkom tlu

Institut za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada, u svetu poznat po proizvodnji genetski nemodifikovane soje, potpisao je ugovor sa distributerima iz Kanade o izvozu semena soje. To je veliki poslovni uspeh s obzirom da će se novosadska soja po prvi put gajiti na američkom kontinentu. Sorte soje koje će biti posejane na kanadskom tlu su NS apolo, NS ventis, NS vulkan i NS dijana, saopštio je Institut.

Direktor Instituta prof. dr Jegor Miladinović  rekao je da je Srbija visoko pozicionirana kada je u pitanju proizvodnja genetski nemodifikovane soje i uopšteno hrane bez GMO.

„U Evropi, posebno u zemljama Evropske unije, koja je bogato tržište, gde potrošači mogu da biraju, genetski nemodifikovana soja i hrana su na ceni. Pokreću se programi oplemenjivanja soje u Austriji, Nemačkoj, čak i u Belgiji, u zemljama gde je nije bilo. Oni sada dolaze kod nas u Institut da uče, i mi im sa zadovoljstvom izlazimo u susret. Veoma je lep osećaj kada, na primer, Nemci dođu da uče od nas“ rekao je prof. Miladinović.

Srbija je 2021. godine izvezla 75.000 tona genetski nemodifikovane soje i mogućnosti naše zemlje za snabdevanje tržišta ovom biljnom vrstom su velike. Očekuje se još veća potražnja, što predstavlja veliku ekonomsku šansu za našu zemlju jer imamo soju odličnog kvaliteta kao i vrhunske sorte.

B. K.