Od 1.000 novoformiranih zadruga samo 400 upisano u registar s pravom na podsticaje

Zadrugarstvo u Srbiji ima dugu tradiciju, a organizovanje poljoprivrednika u zadruge razvojna je šansa za unapređenje proizvodnje u agraru, ali i za obezbeđenje boljih uslova za život u selima kao i njihovo očuvanje. Ovo je jedan od najznačajnijih zaključaka sa skupa u Etno selu Stara planina u Kalni koji su organizovali Zadružni savez Srbije, Zadružni savez Vojvodine, Zadružni savez južne Srbije.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Darko Božić rekao je na skupu da je od donošanja Zakona o zadrugama 2017. godine, u Srbiji formirano više od 1.000 novih zadruga, ali da je registar poljoprivrednih gazdinstava upisano svega 400.

„Da bi zadruge ostavrile pravo na podsticajna sredstva kod Ministarstva poljoprivrede osnovni uslov je da budu registrovne. Za ovu godinu za razne vidove podsticaja namenjeno je preko 53 milijarde dinara, pa je neophodno pokrenuti kampanju upisa zadruga u registar. Sa Nacionalnom službom za zapošljavanje takođe treba da se sagledaju mogućnosti zapošljavanja stručnjaka u zadrugama, jer je evidentan podatak da više od 70 posto novoformiranih zadruga nema ni jednog zaposlenog“,
rekao je Božić.