Održan 15. Poljoprivredni sajam u Kruševcu

Na 15. Sajmu poljoprivrede u organizaciji Grada Kruševca predstavljeni su najveći proizvođači stočne hrane, zaštite bilja, semenske robe, poljoprivredne  mehanizacije, zadruge, udruženja, instituti, škole, poljoprivredne savetodavne i stručne služebe iz Srbije, Regionalna privredna komora, kao i Poljoprivredni fakultet i poljoprivredna gazdinstva iz tog  kraja, prenosi Grad Kruševac.

Sajam je otvorila državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede Ivana Popović istakavši da se ministarstvo i država kroz subvecije  trude da pomognu poljoprivrednim proizviođačima što je ilustrovala podatkom da je ovogodišnji budžet za poljoprivredu najveći do sada 114,4 milijarde dinara.

„Grad Kruševac trudi se da subvencijama i projektima pruži podršku našim poljoprivrednicima i podigne na viši nivo politiku ruralnog razvoja u našim selima“, izjavila je gradonačelnica Jasmina Palurović

U okviru sajma, ovog puta nije biti organizovana Regionalna stočarska izložba u govedarstvu, ovčarstvu i kozarstvu, zbog  situacije u vezi sa prisustvom afričke kuge u okruženju Rasinskog okruga. Ali, su zato bili izloženi poljoprivredni proizvodi, domaća radinost, rukotvorine, ukrasni sadni materijal, med, vino i rakija, zabeležio je reporter portala „Domaćinska kuća“.

Nagradu za najlepši slavski kolač dobilo je Udruženje građana „Osmeh na dlanu“. Ekipa „Čarapani Simitari“ najbolje je pripremila srpsko tradicionalno jelo i osvojila je prvo mesto ajvar, ekipa „Bistrički vukovi“ dobila je nagradu za najbolje pripremljen kotlić, dok je rasadniku „Nina“ dodeljeno priznanje za najlepši ukrasni sadni materijal.

B. K.