Održan Festival ovčarstva u Senti: Para ima, ali čobana nema

Foto: Pixabay

Udruženje poljoprivrednika Sente bilo je domaćin 21. festivala ovčarstva, gde su se nadmetali u ručnom i mašinskom striženju ovaca i kuvanju ovčijeg paprikaša, a ovdašnji odgajivači prikazali su najlepše primerke iz svojih stada.

Ovčarstvo je u severnom Potisju značajna grana, a kako predočava direktor Poljoprivredne stručne službe Senta Josip Češljar prisutan je trend povećanja broja umatičenih grla.

„Zahvaljujući konkursima Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, Ministarstva poljoprivrede Srbije i mađarske Fondacije „Prosperitati“ za nabavku priplodnih grla, dosta mladih je iskoristilo tu šansu i nabavilo kvalitetna priplodna grla. Dominiraju „vinterberg“, „il de frans“, „čokanska cigaja“ kao autohtona i u manjem broju druge rase. Očuvanju stada doprinosi ovogodišnje povećanje državnih subvencija koje su sada po umatičenom grlu 10.000 dinara i 3.000 dinara za jagnje isporučeno klanicama““; naglašava Češljar.

Čaba Boršoš iz Adorjana, vlasnik je izvozne farme i najvećeg stada ovaca rase „vinterberg“ u Srbiji sa oko 3.000 grla, napominje da je prethodne dve godine puno ovaca završilo u klanicama.

„Trenutno imamo skoro 5.000 jagnjadi koje pripremamo za izvoz, ali ne znamo da li ćemo uspeti da napunimo brod, za šta je potrebno bar 6.000 grla. Za 1. maj, pravoslavni Uskrs i Đurđevdan potražnja je povećana na domaćem tržištu pa će biti teško popuniti brod za izvoz muške jagnjadi pretežno u arapske zemlje, dok ženske idu za Bosnu i Hercegovinu, nešto i za Severnu Makedoniju, a zaklane za Hrvatsku“, kaže Boršoš.

Vlasnike stada trenutno najviše muči što nema čobana, niti se kod nas mogu lako pronaći, pa je Boršoš angažovao trojicu čobana iz Rumunije čija plata  je 600 evra.

U takmičenju u ručnom striženju ovaca najbolji je bio Krištof Feher iz Trešnjevca, ispred Branislava Zubreckog iz Sanada, dok je u mašinskom striženju pobednik Žolt Čabai iz Kevija, objavio je „Dnevnik“.

B. K.