Opština Svilajnac osniva fond za podršku mladim poljoprivrednicima

Opština Svilajnac I Fondacija “Ana i Vlade Divac” potpisala je ugovor o  osnivanju zajedničkog ”Fonda za osnaživanje mladih poljoprivrednika” sa cilejm davanja donacija mladim poljoprivrednicima, učenicima završnih razreda Srednje poljoprivredne škole u Svilajncu. Osnivanje je  podržao  projekat ”Velika mala privreda” koji finansira USAID, a sprovodi ACDI/VOCA.

Osim finansijske podrške, mladi će imati mogućnost da prisustvuju predavanjima, dobiti podršku mentora i naučiti da razvijaju sopstveni poslovni plan.

„Saradnja Opštine Svilajnac i Fondacije Ana i Vlade Divac datira  još od 2014. godine vezano za pomoć u rekonstrukciji kuća i pomoći poljoprivrednicima nakon poplave koja je zadesila Opštinu Svilajnac.  Izražavamo veliko zadovoljstvo zbog nastavka saradnje sa Fondacijom kroz realizaciju novih projekata“ izjavila je Dragana Radević, zamenica predsednika Opštine Svilajnac.

Dodala  je da Poljoprivredna škola sa domom učenika obrazuje mlade ljude koji dolaze kako iz Svilajnca, tako i iz okolnih opština.

„Ovaj projekat predstavlja veliku podršku mladima koji žele da nastave da se bave poljoprivredom i unapređuju svoja porodična gazdinstva kroz preduzetništvo i razvijajući biznis planove u oblasti poljoprivrede”, istakla je Radevićeva.

Ana Košel, direktorka Fondacije “Ana i Vlade Divac” naglasila je da je, osim donacije, možda od još većeg značaja je to da se mladi edukuju kako da napišu poslovni plan, prijave na konkurs i tako dobiju podsticajna sredstva za razvoj  gazdinstva.

B. K.