Osnovana prva romska poljoprivredna zadruga “Malinari” u Konjicu kod Osečine

U selu Konjic kod Osečine osnovana je prva romska poljoprivredna zadruga u Kolubarskom okrugu. Zemljoradnička zadruga “Malinari“ Konjic,  formirana  u okviru programa Nemačke razvojne agencije – GIZ “Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“, okuplja  uzgajivače maline i kupine iz celog okruga. Zadrugu je osnovalo osam poljoprivrednih proizvođača  koji se dugi niz godina bave proizvodnjom maline. U svom vlasništvu zadrugari u proseku poseduju između dva do pet hektara voća.

Direktor zadruge Siniša Muratović kaže da su proizvođači voća iz ovog sela udruživanjem dobili podršku za uspostavljanje socijalnog preduzeća – kooperative. Napominje da je zahvaljujući realizaciji ovog programa zadruga dobila i poljoprivrednu opremu, a poljoprivrednici prošli obuke uz mentorsku podršku u voćarskoj proizvodnji.

„U našem kraju trenutno ne postoji nijedna aktivna zadruga. Želeli smo da se udružimo jer mislimo da zajedno možemo mnogo više i bolje. Specifičnost  zadruge je u tome što su proizvođači sa velikim iskustvom u poljoprivredi, a pored toga što su osnivači romske nacionalne pripadnosti, ideja je da ona služi svima bez obzira na nacionalnu, etničku ili versku pripadnost. Planirmao da tokom sledeće godine unapredimo naše poslovanje, razvijemo mrežu kooperanata  i predstavimo se na poljoprivrednim sajmovima i festivalima voća“, kaže Muratović.

Podršku u radu zadruga je dobila  od Ministarstva poljoprivrede, Zadružnog saveza Srbije, opštine Osečina, a  dobru saradnju imaju i sa ovdašnjom Poljoprivrednom savetodavnom i stručnom službom, preneo je portal Agromedia.

B. K.