OTVOREN 89. MEĐUNARODNI POLJOPRIVREDNI SAJAM U NOVOM SADU

Foto: https://www.rtv.rs/

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Vlade Mađarske Viktor Orban, svečano su, nakon dvogodišnje pauze, otvorili 89. Međunarodni poljoprivredni sajam koji do 27. maja održava u Novom Sadu.

Vučić se zahvalio Mađarskoj i njenom premijeru Viktoru Orbanu što su, prihvatanjem partnerstva, umnogome pomogli organizaciju ove velike poljoprivredne manifestacije koja sa 1.100 izlagača iz 21 zemlje. Podsetio je da je pre sedam godina Mađarska bila sedma zemlja EU po nivou trgovinske razmene sa Srbijom , a danas je broj dva. Samo u poljoprivrednoj i prehrambenoj razmeni vrednost saradnje prelazi 200 miliona evra, dodao je on.

„To govori o nivou prijateljstva, poverenja, uzajamnog interesa koji smo uspeli da izgradimo. Odnos jednih prema drugima je pun poštovanja, a napravljen je zahvaljujući Orbanu, njegovim hrabrim potezima i želji da čuje jedan narod sa Balkana, i da se bori za nas“, objasnio je Vučić.

Mađarski premijer istakao je u svom pozdravnom govoru da Mađarska može da računa na Srbiju.

„Obe zemlje su jake u pogledu poljoprivrede i agrara. I Srbija i Mađarska imaju važne prehrambene rezerve za Evropu, a predsednik Vučić me je uverio da ako budemo imali bilo kakvih problema u Mađarskoj, možemo da računamo na Srbiju. Isto tako i mi smo u obavezi, da ako vi budete imali problema, da računate na Mađarsku, što znači da su naše dve zemlje bezbedne, bilo da se radi o gasu ili prehrambenim proizvodima“ istakao je Orban.

Dan Mađarske na sajmu biće 23. maja, a privrednici će se predstaviti na tri lokacije, u Hali 1 na nacionalnom štandu, potom u pojedinačnim nastupima još gotovo 50 kompanija, kao iu Auli Novosadskog sajma u Novosadskom pozorištu, gde će prezetovati svoje kulturno nasleđe.

Nakon svečanosti otvaranja predsednik Srbije je zajedno sa mađarskim premijerom razgledao sajamske šandove, a na jednom je degustirao belo vino i nazdravio sa njim.

B. K.