Otvoren Međunarodni sajam voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva „Agro Belgrade”

Foto: https://agrobelgrade.com/

Na Beogradskom sajmu je otvoren Međunarodni sajam voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva „Agro Belgrade“. Otvarajući manifestaciju ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković istakla je da Srbija kroz budžet i na druge načine podržava poljoprivrednike i izvoz hrane iz Srbije.

Grad Beograd je suorganizator sajma, a gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić je naveo da Beograd ima 153.000 hekrara korišćenog poljoprivrednog zemljišta i 30.000 poljoprivrednih gazdinstava.

„Beograd od svih lokalnih samouorava najviše izdvaja za poljoprivredu, a posebno za mlade poljoprivrednike i proizvodjače organskih proizvoda. Ove godine smo skoro za duplo povećali podsticajna sredstva za mlade poljoprivrednike“, rekao je Šapić.

Na otvaranju sajma govorili su i ambasadori SAD i Holandije u Srbiji Kristofer Hil i Jost Reintjes, Republike Srpske i Crne Gore Savo Minić i Vladimit Joković.

Na izložbenom prostoru od oko 30.000 kvadrata predstavljeno je  više od 500 izlagača iz zemlje i sveta, sa ponudom iz oblasti svežeg, smrznutog i prerađenog voća, povrća i grožđa, poljoprivredne mehanizacije, sistema za navodnjavanje, protivgradne zaštite, rasadnika, semenskih i hemijskih kuća i drugih segmenata neophodnih za uspešno bavljenje ovim granama poljoprivrede.

Osim izložbenog sajam će imati i konferencijski deo, a na stručnim konferencijama i sastancima stručnjaci i predstavnici institucija, kompanija, velikih evropskih i domaćih lanaca, kupaca i distributera razgovaraće o aktuelnim temama iz oblasti voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva, tržišta voća i povrća, klimatskih promena i njihovog uticaja na promene u proizvodnji voća i povrća i brojne druge.

Sajam se održava u halama 1, 1A i 2 i trajaće do subote.

B. K.