Otvorena prva akreditovana laboratorija za analizu kvaliteta vina u Kragujevcu

Foto: Pixabay

Prva akreditovana laboratorija za ispitivanje kvaliteta vina otvorena je u Kragujevcu, gde će raditi u okviru Instituta za informacione tehnologije kragujevačkog Univerziteta. U  laboratoriji će se ispitivati vina koja se proizvode u Srbiji, ali i u zemljama u regionu.

Prema rečima rektora Univerziteta u Kragujevcu, prof. dr Nenada Filipovića, u pitanju je kompjuterizovana laboratorija koja koristi najsavremenije metode iz oblasti kompjuterske hemije i informacione tehnologije.

„Suština je da se usluge laboratorije najpre ponude našim proizvođačima vina kako bi mogli da unaprede svoju proizvodnju. Ovde će raditi istraživači i laboranti Instituta za informacione tehnologije a oprema koja se koristi je po najsavremenijim standardima“, rekao je Fikipović.

Predsednik Udruženja vinara Šumadije Saša Novaković istakao je da je ovakva  laboratorija bila preko potrebna vinarima i vinogradarima koji gravitiraju ka Kragujevcu,

„Obaveza nas proizvođača je da i pre stavljanja vina u promet obavimo hemijsku analizu i senzornu ocenu vina, što mogu da rade samo akreditovane laboratorije kao što je ova“, rekao je Novaković.

B. K.