PANČEVO: Počela analiza na pesticide uzoraka zemljišta i vode

Foto: Opština Stara Pazova

U Pančevu je instaliran instrument i laboratorijska oprema za analizu kvaliteta zemljišta i vodotokova u Južnom Banatu i Temišvarskom regionu. Takođe je instalirana i laboratorijska oprema za pripremu uzoraka.

„Rumunski partner, Univerzitet prirodnih nauka „Kralj Mihaj I“ iz Temišvara, završio je analize uzoraka prikupljenih u Rumuniji. U uzorcima vode i zemljišta nije uočeno prekoračenje dozvoljenih granica toksičnih metala prema propisima Evropske unije. U toku je analiza uzoraka iz Srbije na 280 različitih pesticida. Po završetku posla videćemo da li nešto od tih pesticida postoji ili ne postoji u zemljištu“, rekao je dr Nenad Zarić, naučni saradnik na Biološkom fakultetu i rukovodilac istraživanja u projektu.

Zarić je dodao da će urađenom analizom  biti ispunjen jedan od ciljeva projekta, a to je uspostavljanje sistema monitoringa za prikupljanje podataka o zagađenju prirodnih resursa u pograničnom regionu. Istovremeno  radi se i na knjizi smernica za poljoprivrednike čime da tretiraju svoje useve kako bi održivo koristili prirodne resurse.

B. K.