Panel o poljoprivredi na Biznis forumu na Koponiku: Stočarima veće subvencije

Foto: Pixabay

Subvencije po hektaru ostaju 6.000 dinara uz dodatnih 3.000 dinara za gorivo, rekla je ministarka Jelena Tanasković na Кopaonik biznis forumu. Istakla je da je unapređenje stočarstva strateški cilj države i da će se raditi na većem korišćenju podsticaja Evropske Unije i Svetske banke kao i investicionih subvencija Razvojne agencije Srbije, koje će ove godine prvi put biti na raspolaganju poljoprivrednicima.

Panel o poljoprivredi otvorila je ministarka Tanasković uz tvrdnju da sadašnji trenutak i kriza u proizvodnji hrane omogućavaju ulazak u proizvodnju i onima bez početnog kapitala.

„Trenutno je nikad bolji momenat za ulaganje u poljiprivredu. Država vam pomaže da kupite dva grla za novac jednog. Ako kupite steonu junicu dobićete 170.000 dinara povrat od države, vrlo brzo čim se ona oteli dobićete 30.000 i onda ulazite za mesec dva već  mlečni ciklus proizvodnje“, rekla je  Tanasković

Istakla je da  naši poljoprivrednici najviše drže do državnih subvencija, ali da će se raditi na tome da se više koriste davanja iz Evropskih fondova i Svetske banke. Posebno ukazuje na krovnu investicionu uredbu Razvojne agencije Srbije.

„Prvi put će ove godine poljoprivredna gazdinstva će moći da konkurišu u Razvojnoj agenciji za sredstva  od 100.000 evra do milion evra I imaće povrat od 50 odsto“, istakla  je ministarka, najavljujući skori početak rada Nacionalne laboratorije za kontrolu kvaliteta mleka narednih meseci u Batajnici, a Minisartvo poljoprivrede je već otvorilo i namenski račun da tu uslugu može i da naplati.

B. K.