Pihler: Stimulativne subvencije države pogurale ovčarstvo

Od svih grana stočarske proizvodnje namenjenih proizvodnji mesa i mleka, po poslednjem popisu poljoprivrede u 2023. godini, ovčarstvo beleži najmanji pad brojnosti grla.

Kako objašnjavaju stručnjaci, za to su zaslužne državne subvencije za priplodna grla i za tov, ali i dobre cene, koje ovčari postižu na tržištu, prodajom kvalitetne „genetike“ i jagnjadi.

Profesor doktor Ivan Pihler sa novosadskog Poljoprivrednog fakulteta kaže za RTV da se u ovčarstvu, statistički gledano, beleži manji pad brojnosti grla i ističe da u toj grani stočarstva, odgajivači dobro posluju, naročito u delu prodaje jagnjadi.

„Prema najnovijim podacima za 2023/20204. godinu imamo pad od 0,2 procenata. Ali ako pogledamo pad drugih nekih sektora u stočarstvu kao što je govedarstvo, gde je pad od devet posto u brojnosti, u svinjarstvu 19 posto, onda vidimo da je u ovčarstvu situacija još uvek dobra u poređenju sa drugim granama stočarstva. Do toga su dovele najpre podstiocajnemere države, koje su uvedene“, ističe profesor Pihler.

Nebojša Dragić, odgajivač romanovske rase ovaca iz Kovilja, kaže da ima isplativosti u proizvodnji i priplodnog materijala i jagnjadi.

„Jagnjad imaju  dobru cenu, ovo je možda istorijski trenutak što se tiče cene, oko 600 dinara za kilogram je cena žive mere, kada su u pitanju priplodna grla, za ženska grla je 300 evra, a za muška 350-400 evra u zavisnosti od starosne dobi“, kaže Dragić.

Podsetimo, subvencije Ministarstva poljoprivrede za priplodna grla za ovčarstvo iznose 10.000 dinara po grlu, a za jagnjad 3.000 dinara po grlu.

B. K.