Na osnovu podataka Ministarstva polјoprivrede, proizvodnja jakih alkoholnih pića u 2023. godini dostigla je 36,2 miliona litara, što je povećanje od 2,5 odsto u odnosu na prethodnu godinu, odnosno 61 odsto u odnosu na 2017. od kada je počela registracija proizvođača po novom Zakonu o jakim alkoholnim pićima.
„Najveća je proizvodnja rakije od voća, u količini od 27,1 miliona litara i to prvenstveno šljivovice. Ostala jaka alkoholna pića, gde dominira proizvodnja vinjaka, travarica, likera, džina i drugih, imaju proizvodnju od 9,1 miliona litara“, rekao jeza Biznis.rs sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju Privredne komore Srbije (PKS) Aleksandar Bogunović.
Pored registrovanih proizvođača – preduzetnika i pravnih lica, u Srbiji je veliki broj individualnih proizvođača, fizičkih lica koji proizvode rakiju za sopstvene potrebe kao viševekovnu tradiciju.
„Skoro svaka kuća u seoskom domaćinstvu i ruralnom području ima voćnjak, odnosno voće koje uglavnom prerađuje u najkomercijalniju voćnu prerađevinu – rakiju. Procena je da sa proizvodnjom za sopstvene potrebe ukupna količina proizvedene rakije iznosi oko 50 miliona litara, od čega najviše u u Rasinskom, Šumadijskom, Moravičkom i Zlatiborskom kraju“, ističe Bogunović.
Na osnovu podataka Saveza proizvođača rakije Srbije, među voćnim rakijama u ukupnoj proizvodnji je najzastuplјenija šlјivovica sa 60 odsto udela, sledi dunja sa 15, kajsija i kruška sa po deset odsto i ostale voćne rakije pet odsto.
B. K.