PKS: Ove godine očekuje se rekordna proizvodnja meda

Proizvodnja meda u ovoj godini biće rekordna s obzirom na povoljne uslove za cvetanje bagrema. Za dalji razvoj ovog sektora potreban je  veći angažman  za plasman na inostrana tržišta na kojima postoji sve veća potražnja za medom iz Srbije, ukazali su članovi Grupacije za pčelarstvo i proizvodnju meda Privredne komore Srbije(PKS). 

„Med se u prva tri meseca ove godine najviše izvozio za Italiju, Norvešku i Crnu Goru. Izvoz u Italiju porastao za 51, Norvešku 28 odsto, a Crnu Goru  52 odsto, dok je izvoz na nemačko tržište smanjen za 36 odsto u odnosu na isti period prethodne godine“, rrekao ej Srbislav Vidojević, predsednik Grupacije za pčelarstvo i proizvodnju meda PKS.

Ukupan izvoz meda u prva tri meseca 2022. godine, iznosio je 554 tone u vrednosti od 3.497.400 evra i za 31 odsto je manji u odnosu na isti period prethodne godine.

Proizvođači meda ukazali su na izazove zbog neizvesne ovogodišnje otkupne cene meda s ozbirom na oscilacije na tržištu. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, otkupna cena meda lane je u maju iznosila 330,25 dinara po kilogramu, a u julu je dostigla 543,69 dinara po kilogramu. U januaru ove godine otkupna cena meda iznosila je 588,17 dinara po kilogramu.

Ono što pčelare posebno zabrinjava je sve veći uvoz meda. U prva tri meseca ove godine uvezeno je 222 tone što je 28 odsto više nego u istom periodu prethodne godine. Najviše meda se uvozilo iz Moldavije, Ruske Federacije  i  Novog Zelanda.

B. K.