PKS: Raste izvoz voćnih rakija, šljivovica najtraženija

Foto: Pixabay

Izvoz rakije od voća iz Srbije dostigao je prošle godine rekordnu vrednost od 13,4 miliona evra što je  25,3 više u odnosu u odnosu na 2022. godinu. Prema podacima Privredne komore Srbije (PKS), rakije od voća najviše su se izvozile u Hrvatsku, Crnu Goru, Nemačku, SAD i BiH. Prodaja u ovih pet zemalja čini 60,2 odsto ukupnog izvoza rakija od voća. U odnosu na 2022. godinu, porastao je izvoz rakije u Švajcarsku, Bugarsku i Francusku, a prvi put je domaća rakija „otputovala“ i u Azerbejdžan, Litvaniju i Letoniju.

„Pored povećanja izvoza i nagrada koje naši proizvođači rakije sve više dobijaju na međunarodnim takmičenjima, srpskašljivovica je lane i zvanično uvrštena na Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog dobra, što govori da je prepoznat kvalitet našeg nacionalnog pića i da je sada potrebno dodatno raditi na promociji u inostranstvu“, rekla je Branka Gagić, viši savetnik u Udruženju za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju PKS za RT Balkan.

Ona napominje da je Srbija treća po proizvodnji šljive u svetu i  rakije šljivovice.

„Proizvode se i rakije od kajsije, kruške, dunje, breskve, maline, ali i meda, oraha, šargarepe i kupusa. Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a na osnovu dostavljenih godišnjih izveštaja registrovani proizvođači rakije od voća godišnje proizvedu preko 27 miliona litaraPored registrovanih proizvođača takođe i veliki je broj individualnih proizvođača proizvode rakiju za sopstvene potrebe. Procenjuje se da, sa količinom rakije za sopstvene potrebe u domaćinstvu, ukupna količina proizvedene rakija  godišnje u Srbiji iznosi oko 50 miliona litara „, rekla je Gagićeva.

B. K.