PKS: Razmotriti koliko premije za mleko daju rezultate

Stručnjaci već godinama upozoravaju da je stočarstvo najugroženiji deo poljoprivrede, jer par decenija unazad broj krava, svinja, goveda se drastično smanjuje. Zbog toga je i država odlučila da poveća pojedine subvencije u ovom sektoru.

„Naš predlog bio je da premija za mleko za treći i četvrti kvartal u 2022. godini bude u istom iznosu kao i za prva dva kvartala, a treba razmotriti predlog da se subvencioniše svaki litar proizvedenog mleka bez obzira na kvartalnu proizvodnju. Naravno, ono mora da zadovoljava parametre kvaliteta i zdravstvene bezbednosti“, rekao je za RTS Nenad Budimović, sekretar za stočarstvo i preradu stočnih proizvoda PКS.

Da bi se donela ispravna odluka, bitno je videti kakvi su efekti do sada datih podsticaja u mlečnom sektoru.

„Potrebno je dobro razmotriti subvencije za premiju za mleko, jer ova mera nije dala očekivane rezultate,  ili nije dobra ili se ne sprovodi kako treba. Premija za mleko je veoma bitna za farmere i šteta je da velike količine novca ne daju očekivane rezultate“, objašnjava Budimović.

U cilju razvoja stočarstva i kozarstva predlog PKS je da ovčije i kozije mleko bude više premirano, što bi podstaklo farmere da povećaju proizvodnju.

„Кoličina pomuženog mleka ovaca i koza je oko milion litara, pa to ne bi predstavljalo opterećenje za budžet“, smatra Budimović.

   B. K.