PKS: Srbija na ruti „Evropskog puta sladoleda“

Srbija je jedina zemlja partner van EU uključena u realizaciju projekta „Evropski put sladoleda“ (GELAT On the ROAD), koji se finansira iz programa EU „Kreativna Evropa“, saopštila je  Privredna komora Srbije (PKS).

PKS je nacionalni partner ovog projekta koji obuhvata još 11 zemalja – Italiju, Belgiju, Grčku, Nemačku, Luksemburg, Sloveniju, Hrvatsku, Austriju, Španiju, Poljsku i Bugarsku, sa ciljem promocije i očuvanja lokalnog kulturnog nasleđa i identiteta, kao i podizanja svesti o ekonomskoj važnosti proizvodnje sladoleda i ekološkoj održivosti.

Kako je navedeno, ovaj projekat predstavlja korak ka podizanju svesti o kulturološkom značaju sladoleda i negovanju dubljeg uvažavanja njegove bogate istorije i trajnog nasleđa zasnivajući se na kriterijumima ekološke održivosti, kvalitetu proizvoda i sirovina i inovacijama u okviru sistema lanca snabdevanja zanatskim sladoledom.

Projekat je počeo 1. aprila i traje do 31. marta 2026. godine, a okuplja i 14 evropskih organizacija, asocijacija, privrednih komora, razvojnih agencija, objavio je Tanjug.

B. K.