PKS: Uvoz cveća drastično porastao, neophodno udruživanje cvećara

Srbija ima dobre uslove za plantažnu proizvodnju cveća i ukrasnog bilja, usled povoljnih klimatskih faktora i dužine vegetacionog perioda, što ukazuje na potencijale za unapređenje ove grane proizvodnje, navode iz Privredne komore Srbije (PKS) za Agrokub.

Najznačajniji regioni za proizvodnju i uzgoj cveća u Srbiji su u Vojvodini, na severu zemlje, na granici sa Mađarskom, zatim okolina Šapca, zapadno od Beograda, oblast Ljiga, Trstenika i Kruševca, Sremčice, Velike Drenove…

U protekle tri godine, uvoz je daleko značajnije povećan od izvoza, deficit u spoljnotrgovinskoj rameni  dosta je uočljiv. Međutim, na osnovu uvozno-izvozne količine  možemo reći da je taj odnos sličan. Razlika je nastala usled povećanja uvozne cene cveća i ukrasnog bilja kao i otežanih uslova poslovanja izazvanih pandemijom.

Vrednost spoljnotrgovinske razmene cveća i drugog ukrasnog bilja u 2021. godini iznosila je 27,4 miliona vera od čega je vrednost izvoza iznosila 5,4, a uvoza 22 miliona evra.

Cvećarstvo, kao specifičan vid poljoprivredne proizvodnje i ozbiljan činilac u privrednom sistemu zemlje,  može da postane profitabilna proizvodna grana, smatraju u PKS-a.

„Neophodno udruživanje proizvođača radi čvršćeg povezivanja na planu organizovanja proizvodnje i plasmana cveća i ukrasnog bilja, kako na domaćem tako i na svetskom tržištu. Ne postoji ni jedna naučnoistraživačka organizacija koja radi selekciju i oplemenjivanje cveća u Srbiji”, kažu u PKS i dodaju da je neophodno raditi na povećanju površina pod cvećem i ukrasnim biljem, intenziviranju proizvodnje, umrežavanju i jačanju proizvođača, sa ciljem stvaranja povoljnijeg ambijenta za poslovanje.

B. K.