PKS: Zabrana izvoza mleka dala rezultate, ali nije trajno rešenje

Foto: Pixabay

Vlada Srbije produžila je privremenu zabranu izvoza mleka i proizvoda od mleka na još mesec dana, ali se ne odnosi na izvoz u Severnu Makedoniju i Albaniju. Ova mera uvedena je početkom septembra u cilju sprečavanja nestašica na tržištu i odnosi se na više vrsta mleka, kao i maslac u ambalaži većoj od jednog kilograma.

Mera je posle dva meseca dala rezultate, jer je tržište u ovom trenutku dobro snabdeveno mlekom. Prema rečima trgovaca na policama ima dovoljno i domaćeg i uvoznog mleka. Nenad Budimović, sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda Privredne komore Srbije (PKS), za „Politiku“ je rekao da je ova mera dala rezultate, ali da to nije rešenje za duži period

„Nama je, naravno, cilj da i dalje izvozimo. Prošla su dva meseca od početka zabrane i moramo da imamo u vidu da postoje kompanije koje imaju potpisane ugovore za izvoz u Cefta region, Crnu Goru i Bosnu. Vladi Srbije i resornim ministarstvima već smo podneli inicijative da se, posle određenog perioda u kome je zbog snabdevenosti tržišta zabrana uvedena, razmisli o ukidanju te mere i o pronalaženju sistemskih rešenja“, rekao Budimović. On je izrazio bojazan da produžavanje interventnih mera neće se dobro odraziti na primarnu proizvodnju.

„U narednom periodu imaćemo sastanak sa većim mlekarama jer se osećaju problemi sa snabdevanjem sirovinama. Naša proizvodnja je usitnjena, posebno u centralnoj i južnoj Srbiji i razlikuje se u odnosu na Vojvodinu gde su veće farme. Suština je da moramo da čuvamo primarnu proizvodnju sirovine, odnosno sirovog mleka“ istakao je Budimović dodajući da je zabrana dala rezultate, ali da treba pronaći sistemske mere kako bi se unapredila proizvodnja, povećala količina mleka za tržište i samim tim stvorili uslovi za izvoz.

B. K.