Počela izgradnja solarne elektrane „Saraoci“ kod Smedereva

Kod Smedereva  je počela izgradnja solarne elektrane „Saraoci“, snage 9,95 MW. Nova solarna elektrana je proizvod saradnje Srbije, nemačke i kineske kompanije.

„Kroz brojne podsticaje, Srbija stvara preduslove za korišćenje obnovljivih izvora energije“, poručila je resorna ministarka Dubravka Đedović, koja je prisustvovala početku radova.

Ministarka je istakla  da Srbija ne koristi u dovoljnoj meri obnovljive izvore energije naglasivši  da imamo 157 solarnih elektrana, što je kap u moru za srpski energetski sistem.

„Kroz izmene Zakona o obnovljivim izvorima energije stvorili  smo preduslove da pokrenemo prve aukcije za obnovljive izvore energije po evropskom modelu. Nadamo se da ćemo dodeliti 50 megavata za podsticaj razvoja solarnih elektrana i time stvoriti uslove da bar dupliramo proizvodnju elektriccne energije iz snage sunca“, navodi Đedovićeva.

Kako je istakla, solarna elektrana „Saraoci“ snabdevaće oko dve i po hiljade domaćinstava, a energija, koju proizvede, ostaće u Srbiji. Procene su da će nakon njene izgradnje doći do smanjenja emisije ugljen-dioksida u vrednosti od 17.500 tona na godišnjem nivou.

Rok za završetak radova je 180 dana, a prvi megavati u sistem bi trebalo da budu pušteni krajem godine.

B. K.