Počela žetva suncokreta u Vojvodini, otkupljivači oklevaju sa cenom

Žetva suncokreta u Vojvodini počela je krajem prošle nedelje. Na pojedinim njivama u Banatu novi rod je već skinut, ali ratari nisu zadovoljni prinosima. U odnosu na lane, suncokreta je manje za pola tone po jutru. Kolika će biti cena zrna još uvek se ne zna, otkupljivači se ne oglašavaju, a ratari se nadaju ceni od najmanje 50 dinara za kilogram bez PDV-a.

Od otkupljivača jedino je, za sada, preduzeće „Konzul“ saopštilo da će suncokret primati po akontnoj ceni od 44 dinara bez PDV-a. Ostali otkupljivači još uvek oklevaju, čekaju da se žetva završi da bi proizvođačima mogli da kažu koliko će plaćati kilogram novog zrna suncokreta.

„Uvoznik iz Bosne „Bimal“ suncokret će sigurno više plaćati od domaćih otkupljivača. Stoga savetujem proizvođačima da, bez preke potrbe, ne žure sa prodajom“, rekao je predsednik Agrarne komore Srbije Nenad Manić.

Podsetimo, suncokret je ovog proleća posejan na između 210.000 i 215.000 hektara, što je dovoljno za domaće potrebe i za izvoz. Naša zemlja, u proseku, izveze 100.000 tona suncokreta i 150.000 tona ulja. Lane smo dobili oko 660.000 tona suncokreta sa posejanih 220.000 hektara.To je za devet odsto bilo manje nego u žetvi 2019.godine, ali u granicama višegodišnjeg proseka.

B.K.