Podeljna priznanja za najbolja vina i vinarije Srbije u 2023. godini

Foto: https://vino.rs/

U tradicionalnom godišnjem izboru vinskog magazina Vino.rs podeljena su priznanja u čak 23 kategorije najboljim vinima i vinarijama Srbije.Nagrđena vina su zjednička ocena domaćih vinskih eksperta, vinara, enolozga, ugostitelja, somelijera, trgovaca vinima kao i novinara, koji su pratili novitete vinskih kuća tokom 2023. godine.

Ovogodišnja konkurencija je bila velika, a kvalitet i broj vinskih etiketa pokazuje da je domaća vinska scena sve bogatija i da Srbija zauzima sve bolje mesto među zemljama poznatim po proizvodnji najboljih vina, navedeno je u saopštenju sajta Vino.rs

Za najbolje crveno vinou 2023. godini proglašeno je Cabernet Sauvignon GrandReserva 2017 poznate vinarije Radovanović iz Krnjeva.

Najbolje belo vino je sovinjon blan Ex Cathedra 2021 vinarije Erdevik, koja je ponela i naziv najbolje vinarije.

Najbolji roze dolazi iz vinarije Vertiz pod etiketom Eau de Rosé 2022, a najbolje penušavo vino je Eclater 2018 Vinarije Zvonko Bogdan.

U kategorijama lokalnih autohtonih sorti pobednici su Bukovski Cuvee 2019negotinske vinarije Matalj i Grašac 2020 Vinčić. Najboljaorganska vina su Dionizije2019 Jović i Furmint Kew 2019 Sagmeister, dok je u kategoriji oranž vina pobedio Morange 2018 Milijan Jelić.

Izabrana su i najbolja desertna vina, kao i ona s najboljim odnosom cene i kvaliteta, što je posebno zanimljivo za kupce.

U ostalim kategorijama treba istaći da je „Wine Vision by Open Balkan“ drugu godinu zaredom izabran za najbolju manifestaciju i najbolji vinski brend Srbije, da je vinarija Jović iz okoline Knjaževca proglašena za najbolju malu vinariju, a naziv najbolje mlade vinbarije ponela je vinarija Lakićević iz Leposavića na Kosovu i Metohije.

VidovPriznanje za najveći doprinos vinskom turizmu otišlo jej vinariji Atelje vina Šapat u Slankamenu, a najbolji dizajn vinskih etiketa ima organska vinarija Imperator s Fruške gore.

Pobednička vina će biti predstavljena na posebnim degustacijama u Zagrebu, Ljubljani i Sarajevu.

B. K.