STIPS: Jagnjad u Mačvi 580 dinara kilogram!

Tokom protekle nedelje reporteri STIPS (Sistem tržišnih informacija u poljoprivredi Srbije) zabeležili su pad otkupne cene priplodnih krava na stočnoj pijaci u Kragujevcu. Dominantna cena prasadi iznosila je 650 na podučju Loznice i Čačka, a jagnjadi 580 dinara za kilogram u klanicama u Šapcu i okolini.

Dominantna otkupna cena prasadi od 16 do 25 kilograma dostigla je 650 dinara za kilogramu u klanicama Podrinjskog regiona.

Za prasad od 16 do 25 kilograma  cena je na stočnoj pijaci u Čačku iznosila 550 dinara  za kilogram. Za tovne svinje kupci su trebali da izdvoje od 300 do 350, a u zavisnosti od kategorije. Kod krmača za klanje najčešća  cena bila je 250 dinara za kilogram.

Na stočnoj pijaci u Kragujevcu došlo je do pada obe kategorije tovnih svinja, pa je varirao iznos od 240 do 280 dinara za kilogram. Za razliku od njih viša je bila cena krmača za klanje,  240 dinara za kilogram.

Za razliku od pijace u klanicama Šumadijskog regiona bile su više otkupe cene prasadi od 16 do 25 kilograma kao i obe kategorije tovnih svinja.

Pad otkupne cene prasadi od 16 do 25 kilograma evidentiran je u klanicama na podrčju Šapca i okolnih mesta, dominirao je iznos od 580 dinara za kilogram.

U klanicama Južno-banatskog regiona  kod prasadi dominantna otkupna cena bila je od 500 za kategoriju od 16 do 25 kilograma, a za tovne svinje od 80 do 120 kilograma 300 dinara za kilogram.

Na stočnoj pijaci u Kragujevcu došlo je do pada prodajne cene priplodnih krava, dominirao je iznos od 200.000 dinara po grlu. U prodaji je bilo nekoliko grla ove kategorije goveda.

Otkupna cena teladi SM rase do 160 kilograma iznosila je 550 dinara za kilogram u klanicama  Braničevskog regiona. Za otkupljenu tovnu junad  od 350 do 480 kilograma odgajivači su najčešće dobijali 500, dok je otkupna cena krava za klanje iznosila 220 dinara za kilogram. Ponuda goveda,  na stočnoj pijaci u Požarevcu, bila je kao prošle nedelje, a i cene se nisu menjale.

Dominantna cena teladi bila je kao i prethodne nedelje  preko 700 dinara za kilogram na stočnoj pijaci u Kraljevu.

Nije bilo promena cena ni kod ostalih kategorija goveda. Izostala je prodaja teladi, tovne junadi i ostalih kategorija goveda na pijaci žive stoke u Leskovcu. Klaničari sa ovog područja otkupljivali su tovne bikove SM rase po ceni od 350 i krave za klanje 240 dinara za kilogram.

Dominantna otkupna cena tovnih bikova, SM rase, preko 500 kilograma, iznosila je 360 dinara za kilogram u klanicama Nišavskog regiona uz prosečnu ponudu i slab obim otkupa.

Kao i prethodne  nedelje otkup teladi u Protskom regionu odvijao se najčešće po ceni od 650 dinara za kilogram. Za tovnu junad  preko 480 kilograma klaničari su plaćali 380, a za krave za klanje 280 dinara za kilogram.

Otkupna cena jagnjadi u klanicama  Mačvanskog regiona dostigla je maksimalni iznos za ovu kategoriju ovaca od kada postoji STIPS. Dominirao je iznos od 580 dinara za kilogram. Izostala je ponuda ostalih kategorija ovaca.

U klanicama  Šumadijskog regiona zabeležen je rast otkupne cene jagnjadi na 470 i pad cena ovaca na 180 dinara za kilogram. Slična je bila situacija i na stočnoj pijaci u Kragujevcu, gde je evidentiran rast cene jagnjadi na dominantnih 470 i pad cene ovaca na  180 dinara za kilogram. Za prodaju je dovezeno pedesetak grla jagnjadi i dvadesetak ovaca. Obim prodaje bio je slab, obzirom da je u toku post.

Najčešća otkupna cena jagnjadi iznosila je 450 dinara za kilogram za jagnjad u klanicama  Srednjebanatskog regiona. Obim ponude bio je vrlo slab.

Vrlo slaba ponuda jagnjadi  bila je na pijaci žive stoke u Nišu, a cena se kretala oko 500 dinara za kilogram. Prodaja grla bila je, takođe, dosta slaba.

Dominantna cena jagnjadi iznosila je 480 dinara za kilogram na pijaci žive stoke u Smederevu, a potencijalni kupci za šilježad trebali su da izdvoje 300, a ovce 260 dinara za kilogram.

B. K.