POKRAJINSKI SEKRETARIJAT ZA POLJOPRIVREDU: Agrarni budžet u ovoj godini milijardu dinara, prvi konkursi na proleće

Pokrajinska Vlada, odnosno Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu,, opredelio je za agrarni budžet u 2024 .godini 1.004.000.000 dinara.

Ove godine biće uvedena nova mera – unapređenje ekonomskih aktivnosti na selu kroz podršku za nepoljoprivedne poslove, za čega je opredeljeno 20 miliona dinara . U Sekretarijatu  kažu da se to odnosi na domaćinstva koja se bave seoskim turizmom i u sklopu njih  prodajom poljoprivrednih proizvoda.

„Najviše novca  507 miliona dinara, biće usmereno za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, prvenstveno za nabavku poljoprivredne mehanizacije, kupovinu opreme za zaštitu od vremenskih nepogoda, elemenata za podizanje zasada voća, vinove loze i hmelja, zatim biljnu proizvodnju u zaštićenom prostoru (plastenici), kao i za opremanje stočarskih farmi, za nabavku opreme za pčelarsto…“, izjavio je za „Dnevnik“ pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vladimir Galić.

Osim za uvećavanje imovine gazdinstava biće novca i za organsku proizvodnju  16 miliona dinara, dok je za realizaciju investicija za unapređenje ruralne infrastrukture i usluga izdvojeno 35 miliona.

„Nastaviće se podrška poljoprivrednim proizvođačima, mlađim od 40 godine, za čega je opredeljeno 200 miliona dinara . Ova mera je, kao što se to potvrdilo i lane, bila značajna kao podstrek za razvoj njihovih poljoprivednih gazdinstava“,  rekao je Galić.

Istakao je takođe da je za podizanja konkuretnosti u smislu davanja više vrednosti kroz preradu kao i uvođenje i sertifikaciju sistema kvaliteta hrane, organskih proizvoda i proizvoda sa oznakom geografskog porekla na gazdinstvima, predviđeno 96, a podršku pružanja saveta i informacija poljoprivrednim proizvođačima, udruženjima, zadrugama i drugim pravnim licima 100 miliona dinara,

Između ostalog planirano je, sufinansiranje investicija u preradu za kupovinu opreme za mini mlekare i mesare, proizvodnju vina i rakije, preradu voća i povrća i preradu pčelinjih proizvoda. Za Program mera za sprovođenje godišnjeg odgajivačkog prog- rama u stočarstvu iz pokrajinske kase biće izdvojeno 50.000.000 dinara.

Pokrajinski sekretar  rekeo je da poljoprivrednici prve konkurse mogu da očekuju kao  i lane na proleće.

B. K.