Bundeve u Banatu sve manje, velike odlaze u zaborav

U Banatu gajenje bundeve ima dugu istoriju. U u Kikindi se u njenu čast tradicionalno održava menifestacija „Dani ludaje“ koja okuplja veliki broj proizvođača, ali i ljubitelja ove kulture. Kakva je situacija na terenu, u kojoj meri je zaista zastupljena bundeva u ovom delu Vojvodine, koji sortimenti su prisutni i da li se prerađuje?

Bundeve se pre svega gaje i koriste za konzum. Kako kaže, najviše se prodaju u marketima ili na pijacama.

„U Vojvodini generalno ima dosta potencijala za uzgoj bundeve, pogotovo kod nas u južnom Banatu. Potrebno je samo da se podigne svest ljudi da je mnogo bolje konzumirati domaću bundevu u odnosu na banane, i razno drugo tropsko voće. Nadam se da će se to uskoro desiti“, naglasila  je Maja Sudimac, rukovodilac savetodavne i stručne službe Instituta „Tamiš“,

U Institutu imaju u planu imaju još dosta proizvoda ,ali polako ispituju tržište i plasiraju jedan po jedan proizvod. Sudimacpotvrđuje da su primat odnele bundeve manje veličine zbog promene potražnje potrošača. Ona kaže da se na području južnog Banata i u četiri opštine koje pokriva Institut „Tamiš“ svojim radom: Kovačica, Opovo, Alibunar i Pančevo, bundeva uglavnom gaji u Opovu, nešto manje u Crepaji i u Padini.

„U Opovu je zastupljena najviše domaća bela sorta, ali tu  je došlo do priličnog razlikovanja u odnosu na onu autohtonu sortu koja se tradicionalno gajila pre 50 i više godina. Zašto? Zato što se potražnja potrošača menjala i svi sada teže ka manjim težinama, odnosno, manjim bundevama. Ta domaća bela je nekad u Opovu iznosila u proseku 70 kilograma. Tako da te velike bundeve manje mesta zauzimaju u proizvodnji, a prioritet je na manjim“, objašnjava Sudimac za reviju „Dobro jutro“.

Zbog posebnih zahteva tržišta, dodaje ona, imamo i neke nove sortimente a time su proizvođači uveli i hibride koji su vrlo zastupljeni. Ti hibridi mogu biti ili u tipu muskatne tikve, ili u tipu pljosnatih bundeva.

B. K.