Pokrenuti Fondovi za podsticaj razvoja poljoprivrede u Sjenici i Tutinu

Foto: Pixabay

Fondacija Ana i Vlade Divac i Regionalna razvojna agencija Sandžaka (SEDA) pokrenuli su opštinama Sjenica i Tutin, uz podršku USAID-a, fondove za podsticaj razvoja poljoprivredne i prehrambene proizvodnje.

Kroz Fond su obezbeđena podsticajna sredstva u ukupnom iznosu od po tri miliona dinara za svaku opštinu. Namenjena su prvsnstveno razvoju poljoprivredne i prehrambene proizvodnje. Regionalna razvojna agencija SEDA će upravljati sredstvima i aktivnostima fondova.

Pored opština Sjenica i Tutin, od 2020. godine je uz podršku USAID-a pokrenuto još 13 fondova i u Čajetini, Vranju, Prijepolju, Svrljigu, Ražnju, Užicu, Dimitrovgradu, Brusu, Velikom Gradištu, Novom Pazaru, Vlasotincu, Novoj Crnji i Velikoj Plani. U naredne tri godine u planu je osnivanje još osam ovakvih fondova širom Srbije.

Sredstva iz fonda proizvođačima biće podeljena konkursom i namenjena su podršci i udruženjima koji se bave proizvodnjom i preradom hrane na teritoriji opština Sjenica i Tutin, čime se obezbeđuje pristup beskamatnim sredstvima za investiranje u novu opremu, sertifikovano seme, plastenike, kultivatore, sisteme za navodnjavanje i ostalu opremu kojom se može unaprediti kvalitet i kvantitet proizvodnje.

B. K.