Uskoro zabrana 109 preparata za zaštitu bilja

U našoj zemlji uskoro se zabranjuje primena brojnih preparata za zaštitu bilja. Međutim, tih pesticida ima dosta na zalihama proizvođača što može praviti problem.

Šta je razlog vraćanja naših proizvoda sa granice u nekoliko navrata, objašnjava Milena Marčić stručnjak Prognozno izveštajne službe za zaštitu bilja:

„Sve češći su takvi naslovi u novinama o povratku naših proizvoda sa granica, mislim da je poslednja vraćena pošiljka sa breskvama koje su sadržale ostatke insekticida hlorpirifos. Ovaj insekticid povučen je iz primene u našoj zemlji a problem nastaje za zalihama koje imaju naši proizvođači i njihova nedovoljna informisanost o tome šta je povučeno iz primene. Radi se o izuzetno doborm insekticidu na bazi hlorpirifosa, ali upravo zbog čestih izmena želim da apelujem naše proizvođače da na našem sajtu u odeljku Preporuke stoje preparati koji imaju dozvolu za promet i primenu u našoj zemlji. Ove godine iz primene povlači se 109 preparata za zaštitu bilja (fungicida i insekticida), čija dozvola za primenu ističe najkasnije 9. novembra. Svim našim proizvođačima savetujem da prate naš portal Prognozno-izveštajne službe  jer mi pratimo sve te izveštaje i izmene a u odeljku preporuke mogu naći proizvode koji smeju da se koriste.“

Izvor: https://www.rtv.rs/