“POLITIKA”: Prvi registar hranitelja napuštenih i divljih životinja na Novom Beogradu

Prvi put u Srbiji biće organizovan registar hranitelja napuštenih i divljih životinja (poput golubova i vrana) i to u saradnji opštine Novi Beograd i organizacije Animal Rescue Serbia. Na ovaj korak odlučili su se da bi se uveo red u ovu oblast, ali kasnije pomoglo onima koji brinu o životinjama i hrani, obezbeđivanju kućica, hranilica, pojilica…

„Veliki broj građana hrani ulične životinje, ali ne uvek na pravilan način. Da bi se sve ovo predupredilo želimo da registrujemo one koji pomažu životinjama, da ih obučimo.. Želimo i da komunalne službe imaju bolji uvid o tome ko brine o napuštenim životinjama pa da znaju kad ih komšije prijavljuju o čemu je reč“, rekeo je Aleksandar Gavrić, predsednik organizacije Animal Rescue Serbia za „Politiku“.

Posle obuke oni koji budu upisani u registar dobiće licencu obučenih hranitelja životinja, koja će se obnavljati jednom godišnje.

„Predsednik opštine Novi Beograd prepoznao je ideju i odlučio da nam pomogne. Registar je prvi korak. Jer, želimo da zaštitimo hranitelje, da u celu priču uključimo razna preduzeća i kompanije, da onima koji brinu o životinjama olakšamo nabavku hrane, pomoć veterinara i slično“, objasnio je Gavrić.

Oni koji žele da se prijave za hranitelje mogu to da urade posredstvom sajta opštine Novi Beograd na stranici ARS Novi Beograd, na određenom šalteru u opštini ili sajtu organizacije Animal Rescue Serbia.

B. K.