ZEMLJA KAO ZLATO: Najbolje cene postiže zemljište uz auto-put

Foto: Jannoon028 - Freepik.com

Poljoprivredno zemljište u Srbiji je sve skuplje. Najvišu cenu dostižu parcele uz auto-put, u blizini grada ili turističkog mesta. U čačanskom kraju, u Sokolićima, zemlja po aru, u zavisnosti od klase, ide i do 200 evra, a cenu najviše određuje lokacija.

Obradivih površina je sve manje, tražnja je velika, te zemljištu zbog toga i skače cena, objavio je sajt  RTS.

„Kada se ide ka Beogradu od Novog Sada, tamo je nekih 20 do 30 kilometara, sve uz asfalt pretvoreno u građevinsko zemljište, a prvoklasne su i zemlje oko Inđije, Pazove i Beške“, kaže Mile Zarin, poljoprivrednik iz Jaše Tomića.

Potražnja je i za jeftinim poljoprivrednim zemljištem koje, prenamenom, postaje građevinsko – investitorima su posebno zanimljiva zemljišta nadomak stambenih naselja.

„Oni koji su imali informaciju da će doći do preimenovanja zemljišta sa poljoprivrenog u građevinsko, u prednosti jer su kupovali tu zemlju po nižim cenama“, kaže Danijela Nišavić sa sajta „Plodna zemlja“.

Nekada je to zemljiošđtze koštalo nekoliko stotina evra za hektar, a sada se takve oranice prodaju i na desetine hiljada evra.

Stručnjaci podsećaju da bi poljoprivredno zemljište trebalo čuvati. Države širom Evrope i sveta tretiraju oranice kao nacionalni resurs, pa su neke od njih uvele stroga ograničenja i zabranu prodaje parcela strancima.

B. K.