Popović: Imamo svetlu perspektivu u proizvodnji rakija šljivovice

Sa razvojem destilerija za proizvodnju voćnih rakija uposlili smo domaću mašinsku industriju i neke prateće, poput proizvodnje ambalaže, dizajnerskih službi, marketinga. Stručnjaci smatraju da za sada imamo svetlu perspektivu u proizvodnji i diostribuciji rakije

Dr Branko Popović iz čačanskog Instituta za voćarstvo novi je predsednik Komisije za senzorno ocenjivanje kvaliteta jakih alkoholnih pića na Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu,.Kako kaže, imamo razloga da se ponosimo na domaću proizvodnju rakija, posebno šljivovice.

„Naše sorte šljive su zastupljene širom regiona. Institut se ozbiljno uhvatio ukoštac i sa očuvanjem naših starih autohtonih sorti šljive i drugog voća, koje predstavljaju izuzetnu sirovinu za proizvodnju vrhunskih rakija, tako da pružamo veliki doprinos razvoju naše šljivovice i drugih voćnih rakija“, rekao je Popović za Čačanski glas.

U Srbiji ima više od 1.000 registrovanih destilerija koje ulažu ozbiljna sredstva u proizvodne kapacitete i samu proizvodnju. Postoje mnogo veće destilerije u nekim drugim krajevima Srbije gde se ulaže u izgradnju novih destilerija i podruma rakija sa najsavremenijom opremom koja je potrebna da bi se dobile sazrele rakije vrhunskog kvaliteta, koje mogu da zadovolje ukuse potrošača širom sveta.

„Najvažnije je što se svet i Evropa upoznaju sa ukusima i mirisima rakije iz Srbije, koji im do sada nisu bili poznati, jer više piju neka druga jaka alkoholna pića. Naša zemlja se uključila da podrži šljivovicu tek pre nekih desetak godina, tako da još uvek nismo dostigli odgovarajući nivo sa količinama i kvalitetom. Na dobrom smo putu, kapaciteti za proizvodnju vrhunskih rakija se povećavaju, ulažu se u destilerije i izgradnju novih podruma, u tehnologiju, znanje“, kaže Popović.

B. K.