PORUKE “AGRO BELGRADE 2024”: Osvajanje novih tržišta ključno za domaće poljoprivrednike i prerađivače

Foto: Beogradski sajam

Peti međunarodni sajam voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva „Agro Belgrade 2024“. je završen. Na sajmu je, kako su saopštili organizatori, učestvovalo više od 500 izlagača iz Srbije i regiona,

Manifestacija je organizovana uz podršku Projekta „Velika mala privreda“ koji finansira USAID, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede , Sekretarijata za poljoprivredu grada Beograda i Privredne Komore Srbije.

Otvaranju i obilasku izlagačkog dela prisustvovali su i ministri poljoprivrede iz regiona  Savo Minić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Vladimir Joković, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Crne Gore.

Tokom sajma, u okviru konferencijskog programa analizirani su izvozni rezultati voća i povrća u 2023. i perspektive za ovu godinu. Razgovralo se I o potencijalima i aktuelnim izazovi tržišta u proizvodnja voća i povrća, premijum kvalitetu proizvoda bez ostataka pesticida kao i trendovima u transportu voća na strana tržišta, kao i o savremenom prenosu znanja.

O svim temama govorilo je 25 domaćih i inostranih stručnjaka i predstavnika kompanija, institucija i organizacija relevantnih za oblasti voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva. Zajednička popruka  je da je, da je s obzirom, na geopolitičku situaciju u svetu, osvajanje novih tržišta ključno za domaće poljoprivrednike, ali i prerađivače i izvoznike.

B. K.