Okupljanje farmera odgajivača tovnih rasa i tovljača 9. i 10. februara u Utrinama

Foto: Pixabay

Udruženja odgajivača tovnih rasa goveda i tovljača „KASUM“ iz Gunaroša i „Agroprofit“ iz Novog Sada najavili su u Privrednoj komori Srbije da će 9. i 10. februara organizovati poslovno okupljanje farmera svojih članova iz cele Srbije u Utrinama kod Ade.

Radi se o odgajivačima koji od 2010. godine beleže stalno povećanje broja priplodnih krava tovnih rasa i zahvaljujući pomenutim udruženjima trenutno imamo najveće farme angusa, hereforda i šeroleau celom regionu, a povećava se i broj rase limuzin.

Stočari su na sastanak u Utrinama pozvali i kolege iz Mađarske, Hrvatske i Slovačke da iznesu iskustva u radu svojih udruženja, komora i državnih institucija.

Organizatori okupljanja pozivaju stočare da prisustvuju ovom događaju i daju procene koje mere su njihove potrebe, a koje državne. Većina farmera u sistemu krava-tele ne koristi dovoljne pašnjačke površine što poskupljuje njihovu proizvodnju gde je jedina dobit od prodatog teleta ili utovljenog juneta. Stoga će jedna od glavnih tema skupa biti korišćenje pašnjaka čiji status u Srbiji nije jedinstveno regulisan, pa se sve češće, posebno u Vojvodini, bespravno pretvaraju u oranice.

B. K.