Poruke Agrobiznis konferencije „Grow up“: Fokus na stočarstvo, regionalno povezivanje i zelenu agendu

U okviru panel diskusije „Uticaj klimatskih promena“, na Agrobiznis konferenciji „Grow up-snaga zemlje“, na Kopaoniku, panelisti su ponudili odgovore na pitanja uticaja klimatskih promena na poljoprivredu, sa posebnim osvrtom na voćarstvo i ratarstvo.

„Ovogodišnje kiše će uništiti voćarstvo u Srbiji. Pitanje je koliko će hemikalija ljudi primenjivati da bi se izborili sa ovim kišama“, rekao je direktor projekta za konkurentnu privredu USAID Aleksandar Pavlović.

Kako je objasnio, nije siguran da imamo dobru infrastrukturu na terenu, te da na tome treba poraditi. Takođe je mišljenja da je finansiranje poljoprivrede druga bitna stavka.

„Prosečan srpski poljoprivrednik nema novca za prihvatanje novih tehnologija, posebno u sezoni koja je loša na planu klime. Mi nemamo alternativne izvore finansiranja da pomognemo malim poljoprivrednicima u Srbiji. Kreditiranje na tom nivou ne postoji, ili je hipotekarno“, objasnio je on.

Direktorka udruženja „Žita Srbije“ Sunčica Savović rekla je da klimatske promene nepovoljno utiču na ratarske kulture.

„Bujične padavine su, u ovom periodu nakon prolećne setve, izuzetno devastirajuće, posebno za kukuruz i ostale useve koji nisu duboku pustili koren. U poslednjih 11 godina smo imali šest sušnih godina u ratarskoj proizvodnji“, rekla je Savovićeva.

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković izjavila je da smo u okviru rada konferencije  bili u prilici da čujemo veliki broj konstruktivnih predloga širokog dela stručne javnosti.

„Izašli smo sa pozitivnim porukama: da je poljoprivreda dobila svoje zasluženo mesto, kao i da će svako sa svoje strane uložiti napor i dati doprinos u razvoju ove privredne grane“, rekla je Tanaskovićeva.

Ministarka se osvrnula na panel „Regionalna povezanost“, koji je, kako ocenjuje, poslao nekoliko ključnih poruka.

„Govorilo se o koristi Otvorenog Balkana, i o zemljama koje se zajedno pripremaju za pristup EU. Poslata je značajna poruka o udruživanju Srbije, Severne Makedonije i Albanije“, objsnila je ona.

Poseban utisak, kako je rekla, ostavio je razgovor o stočarstvu.

„Srbija je opredeljena prema tom strateškom cilju. Ministar Severne Makedonije je potvrdio da oni dele iste probleme kao i mi. To je nešto sa čim smo suočeni na evropskom tržištu“, rekla je Tanaskovićeva.

Ona je dodala da smo imali priliku da čujemo i finansijske stručnjake koji su istakli koliko je za njih bitna zelena agenda.

„Našim poljoprivrednicima poslata je poruka da moramo mnogo ozbiljnije i brže da se fokusiramo na zelenu proizvodnju“, istakla je ministarka.

B. K.