Najezda glodara na useve ječma i pšenice na vojvođanskim poljima

Na području  Vojvodine, na pojedinim parcelama posledenjih nedelja, usled čestih kiša, registrovana su oštećenja od poljskih glodara na usevima ječma i pšenice. Najveće štete zabeležene su na teritoriji Bačke, u regionu Vrbasa, Bačke Topole, Novog Sada i Subotice. Na određenom broju parcela su uočene i štete od ishrane zečeva.

Sada, u ovom periodu, vrlo malo mera je ostalo na raspolaganju u kontroli glodara, kažu u Pokrajinskoj savetotavno-stručnoj službi.

„Trebalo bi imati u vidu da je primena registrovanih rodenticidnih mamaka sada moguća samo na uvratinama i na ulazu u parcele gde se može uočiti prisustvo aktivnih rupa od glodara. Međutim, u trenutnim uslovima sa čestim padavinama, primena registrovanih rodenticidnih mamaka na bazi cink-fosfida nije moguća. Njihova primena nije dozvoljena po kiši, posle kiše i u izrazito vlažnom zemljištu“, rekli su stručnjaci PSSS  i prepručili  da je košenje površina pored parcela i na uvratinama kako bi se obezbedio pristup predatorima sitnih glodara.

B. K.