Požnjeveno više od polovine pšenice u Bačkoj, ratari nezdovoljni prinosom

U Vrbasu i okolnim opština završeno je oko 65 odsto žetve pšenice, prinos je nešto niži u odnosu na prošlu godinu, a ni kvalitet nije po očekiavnju ratara.

U opštinama Kula, Srbobran i Bečej u kojima je nadležna Poljoprivredna stručna i savetodavna služba iz Vrbasa a žetva ozime pšenice na 32.000 hektara  privodi se kraju. Vladimir Rankov iz Poljoprivredne stručne i savetodavne službe kaže da su prinosi manji od očekivanih, oko pet i po do šest tona po hektaru.

„Proizvođači su navikli na neke veće prinose, s obzirom na posejane sorte  kojima odgovara ovaj lokalitet i  klima. Međutim, na ovom n području nismo imali određenu količinu padavina u momentu kada je to trebalo pšenici  tako da su   zrna štura i nenalivena, propadaju kroz sito pa je i samim tim i lošiji kvalitet“, rekao je Rankov za RTV.

Dodaje da su kasne obilne padavine takođe uticale na kvalitet zrna.

„Kvaliteta zrna je nizak, hektolitarska vrednost lošuja i kreće se od 72 do 75 odsto što je znatno manje od nekih uobičajenih postotaka To utiče i na smanjenje prinosa koji se u proseku kreće pet i po do šest tona po hektaru,“ rekao je Rankov.

B. K.