Pred setvu pšenice stručnjake brine najava upotrebe nedeklarisanog semena

Poljoprivrednicima sredinom ovog meseca sledi najveći posao u ovom delu sezone – setva pšenice. Kikindski zemljoradnici i ove jeseni sejaće žito na uobičajenim površinama, uprkos skupoj proizvodnji. Ono što struku brine jeste veća upotreba nedeklarisanog semena. Velika ulaganja i skupa proizvodnja, uslovili su ratare i na upotrebu nedeklarisanog semena.

„Očekujem da će se  trend nižih ulaganja i skromnijih očekivanja nastaviti Najveći izdaci i ove sezone biće nafta i upotreba veštačkog đubriva, što će mnoge poljoprivrednike primorati na obavljanje redukovane setve“, rekao je za RTV  Robert Nemeš sa novoisadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo.

Na području Kikinde zalihe vlage su relativno zadovoljavajuće, pogotovo posle obilnih padavina poslednjih dana, što je popravilo stanje u zemljištu.

„Preporuka je da se sa setvom ne žuri. Vreme je izuzetno toplo, samim tim nicanje će biti brzo, pa možemo da očekujemo već u jesenjem periodu pojavu insektata i ogroman rizik od pojave bolesti na tim ranim setvama“, kaže Nemeš.

Na području Kikinde tradicionalno se hlebno zrno seje na više od 16.000 hektara.

B. K.